random header image

Danmark er et skibsvrag-paradis

Lav havdybde og tusindevis af skibsvrag gør forholdene i dansk farvand optimal for vraginteresserede, mener fagfolk.

Af Søren Duran Duus

Dansk farvand - især Kattegat - er ifølge fagfolk et paradis for vragdykkere, selv om ingen ved, hvor mange vrag der præcis ligger. Et godt bud er 7000. Foto: Søren Duran Duus

Glem alt om sagnomspundne fortællinger om Caribiens pirater og store guldskatte.
For farvandet omkring Danmark er paradiset, hvor de virkelige skatte ligger gemt. I hvert fald hvis man er interesseret i skibsvrag.
Det mener blandt andre arkæolog Claus Skriver og fritids- og erhvervsdykker Hans Jørgen Eriksen.
Sammen med blandt andre sin bror og Dynamit-Åge har Hans Jørgen Eriksen været på utallige dykkerture i farvandene ved Danmark, Sverige, Norge, Finland og England. Hans Jørgen er ikke i tvivl om, hvor det er bedst at dykke efter skibsvrag. Det er i Skagerak og især i Kattegat. Det skyldes flere ting:
- For det første fordi havbundene er fyldt med skibsvrag, fordi der historisk har været en tæt trafik til og fra Østersøen. For det andet fordi havdybden sjældent kommer over 100 meter, hvilket gør det muligt at dykke ned til vragene.
- Mange skibsvrag ved man nogenlunde, hvor ligger, mens andre aldrig er blevet registreret. Markerer man skibsvrag på et søkort over Kattegat, er jeg sikker på, at kortet bliver helt sort, siger Hans Jørgen Eriksen.

7000 skibsvrag
Ifølge Torben Wind Meyhoff, som står bag vragguiden.dk, var der i slutningen af maj 2008 positioneret cirka 3500 vrag i danske farvande på hans hjemmeside.
- Til dem skal man sikkert lægge et tilsvarende antal vrag, der ikke er offentliggjort eller endnu ikke er fundet, siger han.
Vragguiden er Danmarks største vragdatabase med informationer om vrag i danske og skandinaviske farvande. Mange af positionerne kommer fra dykinfo.dk og er blevet opdateret med informationer fra brugere, som har lagt kommentarer, rettelser og billeder ind på vragene.
Arkæolog Claus Skriver bekræfter, at der ikke findes officielle statistikker og fortegnelser over skibsvrag i danske farvand, men at han også mener, at dansk farvand er fyldt med skibsvrag blandt andet fordi, Danmark historisk set har været en søfartsnation.

No Comments

0 Kommentarer indtil nu ↓

  • Der er ingen kommentarer endnu... Du kan give den første...

Giv din mening til kende i feltet herunder: